2019

————————————————————————

Tijdens de monumentendagen (14 en 15 september 2019) is het landgoed Poelwijk gratis te bezoeken. De 6 verdiepingen tellende poorttoren is open en Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt exposeert op de deel van Huize Poelwijk zijn fotos onder de naam`Jaargetijden op de Poelwijk`. Geinteresseerden in de permacultuur en voedselbos kunnen zeker inspiratie opdoen tijdens een wandeling over gemaaide graspaden door het landschap. Wij zijn bijna 40 jaren geleden begonnen om een 3 ha groot weiland rond de slotgracht te beplanten.  Nog steeds zijn Carla en ik aan het bomen planten en we proberen een nog hogere biodiversiteit te bereiken.

Ook dit jaar zijn er vele bomen geplant w.o geelhout, pluimes, franse uiensoepboom,gewimperde linde, honinsboom,bijenboom en enkele bijzondere acacias. Ook onze fruitverzameling, met als trots de 35 jarige kiwi `bomen` , is weer aangevuld met  rozijnenbomen, meerdere pawpaws,nashiperen en de kaki.

Begin 2019.Het gastenverblijf van medio maart tot half oktober te reserveren. Dit jaar is heel bijzonder omdat het gastenverblijf vrijwel volgeboekt is. Enkele nog beschikbare vrijdagen en zaterdagen willen wij reserveren voor mensen die zich opgeven om te helpen in de tuin in ruil voor overnachtingen in het verblijf. 

Ook dit jaar zullen wij de fruit-,noten- en pompoenenopbrengst schenken aan de stichting Ecovrede in Arnhem.

Wij hopen met hulp van Malou, een Rotterdamse vrijwilliger, de biodiversiteit dit jaar weer verder vergroten. Veel dank ook aan Maarten Nankman van de firma Goedbekeken. Snoeien op grote hoogte eist toch veel kunde.

—————————————————————————————————————————

2018

November 2018. Op 3 november gaan wij van 10 tot 15 uur met vrijwilligers de droge slotgracht en poel opschonen. Takken op rillen leggen en een prachtige vleugelnoot bevrijden. Inschrijven bij www.natuurwerkdag.nl.

Juli 2018. Donateurs van de Nederlandse Tuinen  Stichting (NTS)  en Velt ( Ver. voor Ecologisch Leven en Tuinieren) mogen op afspraak de Poelwijk gratis  bezoeken. Vanaf augustus 2018 stoppen wij met groepsrondleidingen.  Individuele bezoekers zijn na afspraak welkom ( €3,- p.p).

Het gastenverblijf is tot begin november te reserveren. Een heerlijke plek om te verblijven voor zowel een korte vakantie als voor een langere periode.

Juni 2018. Groei & Bloei en KWA expositie samen op 23 juni van 10 tot 5 op Landgoed Poelwijk. De georganiseerde wildernis met een  enorme diversiteit, verrassende zitplekken van sloopmaterialen, de oude bomen en de monumentale gebouwen. Alleen liefhebbers van strakheid en ordering zullen moeten schakelen. Verder nog één dag een expositie van 40 leden van het KWA uit Arnhem. Kom gezellig struinen, ontmoeten en taartje eten.

—————————————————————————————————-

Monumentenweekend 2013

.

Monumentendag 2012

2013

Te huur

De Tuindag

Nog even over de tuinendag…..Het was een geweldig tuinenweekend met een heerlijke groep kunstenaars om ons heen. De vele honderden bezoekers hebben bevestigd dat deze fantastische plek niet alleen een goede energie heeft maar ook geschikt is om mensen inspiratie te geven.

http://painting-pleinair.blogspot.com/

De Poelwijk is een historische buitenplaats met een wat onbekend verleden. We werden er op slag verliefd op, 30 jaar geleden. Binnen de oude slotgracht vertoeven een middeleeuwse toren ( vrienden van Geldersche Kastelen) , een herenboerderij uit 1864 en enkele oude oude bomen. De gracht is omringd door 3 ha weiland, die we hebben ingeplant tot we ons god in Frankrijk waanden. Het is `n heerlijke plek natuur waar mens en dier en boom en plant elkaar omarmen. Je kunt er rondwandelen door hoogstamboomgaard, moestuin, wilde bloemen-tuin en -weide of mijmeren op de vele zitplekjes. Wij werken al 30 jaar biologisch en tuinieren is niet verworden tot een strijd in de natuur. Integendeel: het is elke dag een verrassing om te zien hoe maar ook waar alles ontkient, groeit, bloeit en weer afsterft. Alle stadia hebben haar schoonheid. Het aantal verschillende boomsoorten benadert nu de 100 en we zijn nog lang niet uitgeplant. De toren is op die dagen opengesteld.

Zowel in het atelier ( www. René-beeldendkunstenaar.nl) , ( masja-art.nl) als buiten ( www.zepplinn.nl) zijn exposities. Op zondag zullen er ook demonstraties van zepplinn zijn. De toegang is gratis. Koffie, thee, eigen hoogstam appelsap , heerlijke appeltaart, noten en misschien de eerste appels zijn in de tent verkrijgbaar. Deze keer worden er geen broodjes verkocht. Honden kunnen wij op het terrein niet toelaten.