2019

2019

Tijdens de monumentendagen ( 14 en 15 september 2019) is het landgoed gratis te bezoeken. Meer info t.z.t.

Individueel bezoek is op afspraak mogelijk ( €3,- p.p.). Groepsrondleidingen doen wij niet meer.

Er staan veel plant/stek/zaai plannen op de rol. In januari gaan een tiental zeer bijzondere bomen de grond in.

Het gastenverblijf is van medio maart tot half oktober te reserveren. Dit jaar is heel bijzonder omdat het gastenverblijf al aan het begin van het jaar vrijwel volgeboekt is. Enkele nog beschikbare vrijdagen en zaterdagen willen wij reserveren voor mensen die zich opgeven om te helpen in de tuin in ruil voor overnachtingen in het verblijf.

Ook dit jaar zullen wij de fruit-,noten- en pompoenenopbrengst schenken aan de stichting Ecoverde in Arnhem.

—————————————————————————————————————————

2018

November 2018. Op 3 november gaan wij van 10 tot 15 uur met vrijwilligers de droge slotgracht en poel opschonen. Takken op rillen leggen en een prachtige vleugelnoot bevrijden. Inschrijven bij www.natuurwerkdag.nl.

Juli 2018. Donateurs van de Nederlandse Tuinen  Stichting (NTS)  en Velt ( Ver. voor Ecologisch Leven en Tuinieren) mogen op afspraak de Poelwijk gratis  bezoeken. Vanaf augustus 2018 stoppen wij met groepsrondleidingen.  Individuele bezoekers zijn na afspraak welkom ( €3,- p.p).

Het gastenverblijf is tot begin november te reserveren. Een heerlijke plek om te verblijven voor zowel een korte vakantie als voor een langere periode.

Juni 2018. Groei & Bloei en KWA expositie samen op 23 juni van 10 tot 5 op Landgoed Poelwijk. De georganiseerde wildernis met een  enorme diversiteit, verrassende zitplekken van sloopmaterialen, de oude bomen en de monumentale gebouwen. Alleen liefhebbers van strakheid en ordering zullen moeten schakelen. Verder nog één dag een expositie van 40 leden van het KWA uit Arnhem. Kom gezellig struinen, ontmoeten en taartje eten.

—————————————————————————————————-

 

 

Monumentenweekend 2013

De eerste fietsgasten 2013.

Begin april en het wil nog niet lukken met de lente. De vogels stellen hun vertrek uit en zelfs het sleedoornbosje staat nog niet in bloei. Wel een mooie gelegenheid om op de valreep nog een paar grote taxusbomen over te planten. Toen viel het pas goed op hoe droog het is. Vreemd omdat wij net bekomen zijn van 2 x hoogwater in 2013 waardoor een groot gedeelte van de dijkwei onder water gestaan heeft.
De eerste fietsgasten hebben al in het B&B gastenverblijf gelogeerd, wat betekent dat de lente begint. Wandelaars komen onafhankelijk van het jaargetijde altijd wel.

De Poelwijk is helemaal klaar om onze gasten te ontvangen.

Monumentendag 2012

Persbericht

Landgoed Poelwijk open op zaterdag 8 september en zondag 9 september 2012

Vanwege Open Monumentendag is op 8 en 9 september 2012 landgoed Poelwijk te bezichtigen. Speciaal op deze dag is het gratis voor publiek open. Een unieke en waarschijnlijk de laatste kans om hier in de fraaie tuin te wandelen en rond te kijken. Het landhuis uit 1864 is van buiten te bezichtigen. Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is Groen van toen. Vooral de middeleeuwse toren van Poelwijk is de moeite waard. De vijftiende eeuwse poorttoren is het restant van het sinds de achttiende eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek van de poorttoren zijn nog trompe-l’oeil muurschilderingen te zien, hoewel ze in slechte staat zijn. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische, gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u een fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil en daarom is betreden op eigen risico.

Twee koren zullen op zondag 9 september deze dag opluisteren. Om 12.00 uur zingt het koor Jubilate en om 15.30 uur Amidart.

Open Monumentendag, 8 en 9 september: Landgoed Poelwijk  met toren; open van 10.00 uur tot 17.00 uur, Poelwijklaan 5 te Gendt. Toegang gratis.

—————————————————————————————————————————————————-

Contactpersoon: Koen Meijaard

e-mail: info@landgoedpoelwijk.nl

telefoon: 0481-423834

Vogelhokjes en nestkasten

 

Dit voorjaar stond in het teken van de vogelhokjes op de Poelwijk. Het ooievaarsnest staat eindelijk op een nieuwe paal  en in de boomgaard hopen we dat de steenuil zich thuis gaat voelen. De Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft  aan de dijk een nestkast voor de torenvalk geplaatst , maar nu blijkt de ransuil dit een fantastische uitkijkpost te vinden.

Te huur

Een sfeervolle  kantoorruimte van ongeveer 70 m2  komt medio 2012 beschikbaar. Dit alles is gelegen op de begane grond. De ruimte bestaat uit een ruime hal met toilet en verder  een grote ruimte met keuken en eigen parkeerplaats voor de deur zijn aanwezig. Het geheel wordt verwarmd door een HR ketel.

De Tuindag

Nog even over de tuinendag…..Het was een geweldig tuinenweekend met een heerlijke groep kunstenaars om ons heen. De vele honderden bezoekers hebben bevestigd dat deze fantastische plek niet alleen een goede energie heeft maar ook geschikt is om mensen inspiratie te geven.

http://painting-pleinair.blogspot.com/

De Poelwijk is een historische buitenplaats met een wat onbekend verleden. We werden er op slag verliefd op, 30 jaar geleden. Binnen de oude slotgracht vertoeven een middeleeuwse toren ( vrienden van Geldersche Kastelen) , een herenboerderij uit 1864 en enkele oude oude bomen. De gracht is omringd door 3 ha weiland, die we hebben ingeplant tot we ons god in Frankrijk waanden. Het is `n heerlijke plek natuur waar mens en dier en boom en plant elkaar omarmen. Je kunt er rondwandelen door hoogstamboomgaard, moestuin, wilde bloemen-tuin en -weide of mijmeren op de vele zitplekjes. Wij werken al 30 jaar biologisch en tuinieren is niet verworden tot een strijd in de natuur. Integendeel: het is elke dag een verrassing om te zien hoe maar ook waar alles ontkient, groeit, bloeit en weer afsterft. Alle stadia hebben haar schoonheid. Het aantal verschillende boomsoorten benadert nu de 100 en we zijn nog lang niet uitgeplant. De toren is op die dagen opengesteld.

Zowel in het atelier ( www. René-beeldendkunstenaar.nl) , ( masja-art.nl) als buiten ( www.zepplinn.nl) zijn exposities. Op zondag zullen er ook demonstraties van zepplinn zijn. De toegang is gratis. Koffie, thee, eigen hoogstam appelsap , heerlijke appeltaart, noten en misschien de eerste appels zijn in de tent verkrijgbaar. Deze keer worden er geen broodjes verkocht. Honden kunnen wij op het terrein niet toelaten.