Landgoed Poelwijk vroeger

De Poelwijk geeft haar geheimen moeilijk prijs. Pronk

Stond er een kasteel of enkele woontorens? Het archeologisch onderzoek uit 1960-’61 heeft een aantal zaken duidelijk gemaakt maar nog meer vragen opgeleverd. Helaas is slechts een gedeelte van het terrein binnen de slotgracht onderzocht. Of op het niet onderzochte deel ook fundamenten liggen van torens kunnen we alleen maar gissen.
Feit is dat in de 13de eeuw een stevige woontoren met gracht op het terrein gestaan heeft. In de 15de eeuw was deze toren verdwenen en zijn er in ieder geval twee torens gebouwd, waarvan één toren als poorttoren gefungeerd heeft.

 

 

Op een tekening van C.Pronck uit 1732 is een woonvleugel aan de poorttoren te zien, de ophaalbrug is verdwenen en de oorspronkelijke doorgang dichtgemetseld. In deze periode heeft de heer Van de Poll trompe l’oeil beschilderingen met allegorische figuren in het benedenvertrek van de poorttoren laten aanbrengen.
De familie Breunissen, die het oud adellijk huis en havezaath genaamd de Poelwijk met 25 morgens grond verwierf,  heeft in 1864 de aanbouw van de toren gesloopt en op de binnenplaats van het voormalige kasteel een woning gebouwd.

 

Na oorlogs- en stormschade is de toren overgedragen aan de stichting van Vrienden van Geldersche Kasteelen. Zij hebben in 1959 de toren gerestaureerd. Sinds 1981 is deze buitenplaats in bezit van de familie Meijaard.