Natuurwerkdag

November. Op 3 november gaan wij van 10 tot 15 uur met vrijwilligers de droge slotgracht en poel opschonen. Takken op rillen leggen en een prachtige vleugelnoot bevrijden. Inschrijven bij www.natuurwerkdag.nl.

Juli. Donateurs van de Nederlandse Tuinen  Stichting (NTS)  en Velt ( Ver. voor Ecologisch Leven en Tuinieren) mogen op afspraak de Poelwijk gratis  bezoeken. Vanaf augustus 2018 stoppen wij met groepsrondleidingen.  Individuele bezoekers zijn na afspraak welkom ( €3,- p.p).

Het gastenverblijf is tot begin november te reserveren. Een heerlijke plek om te verblijven voor zowel een korte vakantie als voor een langere periode.

Juni. Groei & Bloei en KWA expositie samen op 23 juni van 10 tot 5 op Landgoed Poelwijk.De georganiseerde wildernis met een  enorme diversiteit, verrassende zitplekken van sloopmaterialen, de oude bomen en de monumentale gebouwen. Alleen liefhebbers van strakheid en ordering zullen moeten schakelen. Verder nog één dag een expositie van 40 leden van het KWA uit Arnhem. Kom gezellig struinen, ontmoeten en taartje eten.

————————————————————————————————————————————————-

Januari. Dit jaar  zijn we in het monumentenweekend gesloten, maar wij doen wel mee met `bijzondere tuinen rondom Nijmegen` op 16/6, 17/6  en de open tuinendag van Groei & Bloei  op 23/6. Tijdens deze open dagen is de toegang gratis.

Januari 2018. Het gastenverblijf is vanaf eind maart (tot 1 november) weer beschikbaar met de `bed en tuin` formule.

Dit jaar  zijn we tijdens monumentenweekend gesloten maar wij doen wel mee met `tuinen rondom Nijmegen` op 17/6 en 23/6 tijdens de groei & bloeidag . Tijdens deze dagen is de entree gratis.

Gedurende de rest van het jaar geldt: Voor donateurs van de (N.T.S.)Nederlandse Tuinen Stichting  en Velt ( Ver. voor Ecologisch Leven en Tuinieren) op afspraak gratis te bezoeken. Voor individuele bezoekers geldt een toegangsprijs van €3,- p.p. Groepsrondleidingen doen wij vanaf augustus 2018 niet meer.

 ————————————————————————————————————-

 

Zondag 10 september 2017 staan de poorten van 10 tot 5 open.

De bomen worden door Tatjana met haar gordijnkunst aangekleed.

Gelegenheid om over gemaaide paden te wandelen en de gestructureerde wildernis van de Poelwijk te ontdekken.

En-plein-air schilders komen schilderen en exposeren.

De Klif Eastwood Singers uit Oosterhout treden van 14.00 tot 15.30 (incl. een pauze) op. Het concert zal voor Huize Poelwijk plaatsvinden.

Onder leiding van Maarten, boom-en klimspecialist, is er gelegenheid om kennis te maken met het boomklimmen.

De 6 verdiepingen van de poorttoren mogen beklommen worden. De 15de-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-l`oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico.

De toegang is gratis en koffie/thee/sap zijn verkrijgbaar.

———————————————————————————————————-

Wij gaan medio maart 2017 weer open met de `bed en buiten` formule. Ook dit jaar staan de poorten op 10 september tijdens het monumentenweekend open en dan zullen en-plein-air schilders hun werk exposeren. De gordijnkunst van Tatjana gaat de bomen verspreid over het terrein aankleden. De tuin is dit jaar voor donateurs en geinteresseerden van de Nederlandse Tuinen Stichting (N.T.S.) op afspraak te bezoeken  . In de dijkwei zullen langzamerhand meer activiteiten plaatsvinden. Het aanleggen van wandelpaden door wei en erfbeplanting en het activiteitenterrein krijgen meer vorm. De bessengaard wordt verder uitgebreid en verder zien we wel wat op ons pad komt.

——————————————————————————————————————–

12/9/2016. Beste mensen van de historische kring gendt en vrouwen van het collectief. Het weekend was geweldig: mooi weer, heerlijke sfeer en dan de bijna duizend bezoekers . Wat hebben wij genoten. Nog nooit hebben wij zoveel complimenten gekregen. Allemaal bedankt.

——————————————————————————————————————————————

Monumentenweekend 10 en 11 september 2016

In de tuinen van Landgoed Poelwijk exposeert de B.V,een kunstenaarscollectief uit Arnhem. Na exposities in Leiden, Goeree en Winterswijk strijkt De BV neer op Landgoed Poelwijk. Deze prachtige plek, die de kunstenaars inspireerde er speciaal werk voor te maken. De BV bestaat uit: Adri van den Beukel, Annemarie Noorderwerf, Christine Schaake, Ditte Wessels, Irene Companjen, Madelon Overbeek, Marga Staartjes, Marian Bakker, Rietje Zuijderwijk, Trude Obbink & gast-exposanten Marja Knaven en Janske Hombergen.

Verder een interessante presentatie over iconen en symbolen door Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt en een bezichtiging van de Toren van Poelwijk. Een gelegenheidskoor Acanthe zingt op de zondag om 14.00 en 15.00 bij de toren.

 Koffie en thee zijn verkrijgbaar .

Wij zijn beide dagen open van 10 tot 5. De ingang ligt aan de Poelwijklaan te Gendt. De toegang is gratis.

In 2017 is de Poelwijk de tweede zondag van september weer te bezoeken.

 

                                                   ——————–                                                                                                         Op 5 juni is er op de Poelwijk een Velt eco tuindag. Vrij wandelen over het landgoed waar wij al 35 jaren met respect voor de natuur bezigzijn. Het voormalige weiland van 3 ha is omgetoverd tot een waar paradijs.  Voor vragen en uitleg zijn wij, Carla en Koen, van 10 tot 5 uur beschikbaar.

 Koffie ,thee, sapje en appeltaart verkrijgbaar voor de toren.

Onze  vaste specialist in snoeien op grote hoogte, Maarten, zal zijn klimspullen meenemen. Hij zal zeker het klimmen uitleggen en u misschien uitdagen. Toegang gratis.

—————————————————————————————–

Onze tuin is open op…..

  • Vanaf mei 2016 is er op de Poelwijk een N.T.S tuin ( Nederlandse tuinenstichting). Donateurs kunnen de tuin op afspraak gratis bezoeken.
  • Op 5 juni is er een opentuinen dag in het kader van Velt-eco dagen. Velt , de vereniging van Ecologisch Leven en tuinieren, heeft 200 leden uit Vlaanderen en Nederland gevraagd hun tuin open te stellen om te laten zien hoe het ook zonder chemische bestrijdingsmiddelen kan.  Wij, Carla en Koen, zullen desgevraagd toelichten op welke wijze al 35 jaren met onze passie op de Poelwijk bezigzijn .
  • 10 en 11 september tijdens het monumentenweekend. 13 kunstenaars uit Arnhem zullen in de tuinen exposeren.
  • ——————————————————————————————

Onze plannen  in 2016.

Veel zonnepanelen, NSW status, één gastenverblijf gaat weer open,  heel veel bollen de grond uitkijken, de tuinen   op aanvraag openstellen, meer bruidsreportages , tijdens veltdagen een  open tuinendag op 5 juni op de Poelwijk, monumentenweekend op 10 en 11 september met exposities van  13 arnhemse kunstenaars en vooral  veel genieten van deze plek.

——————————————————————————————-

2015. Op zondag  13 september staan de poorten van de Poelwijk van 10 uur tot 5 uur open. Dit jaar zijn er geen demonstraties,exposities of andere activiteiten maar u bent van harte welkom . Wandelen over de gemaaide paden langs alle uithoeken van het terrein. Voor het eerst in ons 35 jarige verblijf op de Poelwijk staat de slotgracht vrijwel droog…een vreemde gewaarwording. De toren van `Poelwijk`met haar 6 verdiepingen is die dag bezoeken .Voor koffie,thee, een sapje en een praatje kunt u voor het huis `Huize Poelwijk`terecht. Er zal tijd genoeg zijn om ons , Carla Linssen en Koen Meijaard, te benaderen voor informatie over de geschiedenis, B&B, beplanting of de  mogelijkheden voor een activiteit op de Poelwijk.

Tot de 13de

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

2014. Landgoed Poelwijk is op zondag 14 september te bezoeken van 10.00 u tot 17.00 u .

-De toren van Poelwijk. Een 6 verdiepingen hoge poorttoren.

-De wandeltuinen :wandelen over gemaaide paden die kriskras over het 3 ha grote landgoed lopen.

-Een fototentoonstelling `de Geldersche stoomtrein` door Henk Klaassen van de Historische Kring Gente in het gastenverblijf `de oostkant`.

-Een powerpointpresentatie over het thema reizen door de Historische Kring Gente in het gastenverblijf ` de oostkant`.

-Koffie, thee  en `poelwijk `appelsap verkrijgbaar bij de informatiestand voor huize Poelwijk.

-De Angerense Oldtimerclub zal met enkele oude voertuigen rondritten verzorgen met als vertrekpunt de Poelwijk. De eerste rit is om 11.00 uur.

-Informatiemateriaal van Vrienden van Geldersche Kasteelen , ansichtkaarten van de Poelwijk bij de stamtafel voor huize Poelwijk.

– Wij ( als eigenaren) en Henk Klaassen zijn de hele dag aanwezig om vragen over de tentoonstelling of over het landgoed te beantwoorden.