Nieuws

2024.

Wie heeft er zin om ons een paar dagen te helpen. Normaal doen wij alles zelf maar door omstandigheden hebben we een achterstand.Het gaat dan om het heggen knippen en wat ander tuinwerk. Het gastenverblijf is dan uiteraard beschikbaar.

Tijdens het monumentenweekend op 14 en 15 september 2024 zijn zowel de toren als de tuinen gratis te bezichtigen.

– Tussen april en november zijn de tuinen op afspraak te bezoeken. Entree is €3 pp ( of stekjes kan ook). Leden van N.T.S. en V.E.L.T. gratis. Wij geven geen rondleidingen maar aan de hand van een plattegrond kunt u zelf op pad en voor vragen is altijd ruimte.

-Het gastenverblijf is in 2024 alleen nog in oktober en november beschikbaar.


  Liefhebbers van permacultuur, mulchen en voedselbos kunnen zich laten verrassen.

Als het hier de naam tuin moet krijgen dan noem ik het een 21ste eeuwse tuin waarin flora en fauna omarmd worden en het geheel ecologisch beheerd wordt. Andere kenmerken zijn: – Een samenplek met gastenverblijf, ruimte voor off grid passanten en veel creatieve initiatieven. – Een eetbaar landschap met over het hele terrein genoeg groenten, vruchten, kruiden, zaden en noten voor de bewoners, de vogels, de hier levende zoogdieren en de voedselbank. – Spelelementen overal geplaatst van balans tot tafeltennis. – De beleving van de energie van de verschillende bomen in het parkachtige landschap.

———————

Augustus 2021. Vandaag is in overleg met de Stichting Vrienden van Geldersche Kastelen besloten om de Toren niet open te stellen maar het landgoed zal die dagen vrij toegankelijk zijn. . Helaas maar met 1 smalle toegangstrap is afstand houden niet mogelijk. Een wandeling over het landgoed blijft mogelijk. Ook zonder de horeca en de exposities kan het zeker voor mensen die geinteresseerd zijn in  permacultuur en voedselbos verrijkend zijn. Het terrein heeft een mix van een voedselbos, een arboretum, een park, een natuurgebied en eetbaar landschap. Wij , Carla Linssen en Koen Meijaard, zijn  al 40 jaren geleden begonnen met fruitbomen, bessenstruiken, notenlaan, kruiden en groenten. Een 40 jarige kiwirij, goeddragende pawpaws en kakis of een volwassen franse uiensoepboom….het is er. Binnenkort maken wij een bomenroute langs de 80 mooiste/bijzondere bomen die wij geplant hebben. De diversiteit en de grondverbetering stonden altijd al bovenaan op onze lijst. Gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest zijn nooit gebruikt. 

Landgoed Poelwijk is tijdens de monumentendagen op 11 en 12 september 2021 gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00. Honden niet toegestaan. 

 

Januari 2021.Wij wonen dit jaar 40 (!) jaar op de Poelwijk in de natuur en met de natuur. Wat is er veel gedaan en veranderd. Nieuwe bestemming aan de gebouwen, 2 prachtige dochters, sfeervolle b&b, veel zonnepanelen en het totale terrein gestoffeerd. Begonnen in de jaren 80 zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen maar met de nodige tegenwerking met eerst een notenoprijlaan, een windsingel, een kilometer heg en 25 hoogstambomen. De Poelwijk is omgetoverd tot een, botanisch gezien, zeer divers landgoed, waar veel te zien, te eten en goed te ontspannen is. Elke dag zijn wij dankbaar dat wij dit hier mogen beleven. Wij hopen anderen, zeker nu velen met een voedselbos willen beginnen, te inspireren met ons verhaal .

 -Nu de meeste verzwakte essen zijn gerooid, is het tijd voor nieuwe aanplant van veel elzen. Ook de omgewaaide oudste treurwilg heeft 2 opvolgers nl een tulpenboom en een catalpa. De hoogstamboomgaard is net voor de sneeuw aangevuld met ruim 100 bessenstruiken.

-Het gastenverblijf is vanaf eind maart tot 1 november weer te boeken. Zolang de coronavirus er is, zijn wij voorzichtig en treffen wij extra voorzorgsmaatregelen. Daarom hanteren wij een minimum verblijf van 4 nachten(€75,00). Is de dreiging weg dan gaan wij weer over naar een minimum verblijf van 2 nachten (€90,- voor 2 en 3 nachten).                      Vrijwilligers zijn altijd welkom.

– Tijdens het monumentenweekend in september is het landgoed inclusief de toren weer opengesteld. Gedurende het hele jaar is voor geinteresseerden, op afspraak, een bezoek mogelijk ( geen groepen).

Er zal een composttoilet geplaatst worden , zodat de passanten/trekkers die een nachtje hun tent willen opzetten een probleempje minder hebben.

               2020

Juli 2020. Deze week hebben wij in overleg met Vrienden van Geldersche Kastelen besloten om  het open monumentenweekend een jaar over te slaan. Jammer, maar de beperkingen door Covid19 en de smalle trappennopen ons tot deze beslissing. Hopelijk is volgend jaar de situatie verbeterd en zijn de tuinen en de poorttoren tijdens monumentenweekend 2021 weer te bezoeken. Afhankelijk van de covid ontwikkeling is er voor liefhebbers van de natuurlijke tuin, permacultuur en eetbaar landschap is er op 5 en 6 juni 2021 gelegenheid om de Poelwijk te bezoeken tijdens de Veltdagen.

April 2020. Onder de titel ‘de 5 van Gendt’ heeft Geert Visser een prachtig boek geschreven over de adellijke huizen in Gendt. Een mooie beschrijving van de Poelwijk.

Januari 2020. I.v.m.corona stellen wij de wildpluk wandelingen uit tot….. Het vroege voorjaar is de tijd om de wilgen te knotten en het kandelaberen van 2 treurwilgen is in volle gang. Probleempje is wel dat door het hoge water de gracht buiten de oevers is getreden waardoor het opruimen een extra hindernis wordt. Daarna zijn de hoogstam fruitbomen aan de beurt. Tenslotte worden alle essen in het hakhoutbos afgezet. De essen kunnen weer uitlopen en ondertussen zijn wij dan rijkelijk voorzien van stelen, sportmaterialen en haardhout.                          Het landgoed is voor de individuele bezoeker op afspraak te bezoeken. Groepsrondleidingen doen wij niet meer. Leden van Velt en NTS kunnen op afspraak gratis een bezoek brengen.                                       12 en 13 september openen wij de poorten voor iedereen. Ook de toren van Poelwijk is dan te bezichtigen. Toegang is beide dagen gratis.                                                                        De eerste fotoreportage was dit jaar erg vroeg nl op 20 februari. Op dat moment stonden de amandelbomen in bloei!    

               2019                                                                     

Tijdens de monumentendagen (14 en 15 september 2019) is het landgoed Poelwijk gratis te bezoeken. De 6 verdiepingen tellende poorttoren is open en Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt exposeert op de deel van Huize Poelwijk zijn fotos onder de naam`Jaargetijden op de Poelwijk`. Geinteresseerden in de permacultuur en voedselbos kunnen zeker inspiratie opdoen tijdens een wandeling over gemaaide graspaden door het landschap. Wij zijn bijna 40 jaren geleden begonnen om een 3 ha groot weiland rond de slotgracht te beplanten.  Nog steeds zijn Carla en ik aan het bomen planten en we proberen een nog hogere biodiversiteit te bereiken.

Ook dit jaar zijn er vele bomen geplant w.o geelhout, pluimes, franse uiensoepboom,gewimperde linde, honingboom,bijenboom en enkele bijzondere acacias. Ook onze fruitverzameling, met als trots de 35 jarige kiwi `bomen` , is weer aangevuld met  rozijnenbomen, meerdere pawpaws,nashiperen en de kaki.

Begin 2019.Het gastenverblijf van medio maart tot half oktober te reserveren. Dit jaar is heel bijzonder omdat het gastenverblijf vrijwel volgeboekt is. Enkele nog beschikbare vrijdagen en zaterdagen willen wij reserveren voor mensen die zich opgeven om te helpen in de tuin in ruil voor overnachtingen in het verblijf.                       Ook dit jaar zullen wij de fruit-,noten- en pompoenenopbrengst schenken aan de stichting Ecovrede in Arnhem.                        Wij hopen met hulp van Malou, een Rotterdamse vrijwilliger, de biodiversiteit dit jaar weer verder vergroten. Veel dank ook aan Maarten Nankman van de firma Goedbekeken. Snoeien op grote hoogte eist toch veel kunde.

2018

November 2018. Op 3 november gaan wij van 10 tot 15 uur met vrijwilligers de droge slotgracht en poel opschonen. Takken op rillen leggen en een prachtige vleugelnoot bevrijden. Inschrijven bij www.natuurwerkdag.nl.

Juli 2018. Donateurs van de Nederlandse Tuinen  Stichting (NTS)  en Velt ( Ver. voor Ecologisch Leven en Tuinieren) mogen op afspraak de Poelwijk gratis  bezoeken. Vanaf augustus 2018 stoppen wij met groepsrondleidingen.  Individuele bezoekers zijn na afspraak welkom ( €3,- p.p).

Het gastenverblijf is tot begin november te reserveren. Een heerlijke plek om te verblijven voor zowel een korte vakantie als voor een langere periode.

Juni 2018. Groei & Bloei en KWA expositie samen op 23 juni van 10 tot 5 op Landgoed Poelwijk. De georganiseerde wildernis met een  enorme diversiteit, verrassende zitplekken van sloopmaterialen, de oude bomen en de monumentale gebouwen. Alleen liefhebbers van strakheid en ordering zullen moeten schakelen. Verder nog één dag een expositie van 40 leden van het KWA uit Arnhem. Kom gezellig struinen, ontmoeten en taartje eten.

—————————————————————————————————-